Upplev Gävle

Gävle är känt för Gevalia, Gävle Bocken, Brynäs och Rolf Lassgård – bland annat. Men staden har även flera stora sevärdheter som turister åker till från stora delar av landet. Bland annat finns här Sveriges största tågmuseum samt djur- och nöjesparken Furuvik. Vad vill du uppleva?

En stor sportstad

Gävle är en stor sportstad i förhållande till dess storlek. Här bor ca 100 000 invånare och främst är det hockeylaget Brynäs som lockar till sig sportintresserade. Tidigare hade även staden ett lag i fotbolls-allsvenskan men laget åkte ut och rasade ner flera divisioner.

Vid stadsdelen Sätra ligger både Brynäs hemmaarena, en stor travbana samt den nybyggda idrottsanläggningen där bland innebandylagen har sina hemmamatcher. Är det någonstans man ska gå för att uppleva sport så är det till denna del av staden.

För de som hellre gillar fartfyllda sporter finns möjlighet att både testa att köra sportbil och att åka de mycket kraftfulla RIB-båtarna. Dessa båtar tar deltagarna med sig på en extremt snabb tur i den fina skärgården.

Vacker stadspark och fin natur

En lugn promenad, minigolf, fika eller en stor lekpark? Oavsett så passar ett besök i Boulognerskogen. Stadsparken börjar bara några hundra meter från citykärnan. Gå mot Trefaldighetskyrkan och ta sedan sikte på Carl Milles ”Änglar”.

Campa i Gävle

Önskar man åka båt, men i lugnare takt, passar Limöbåten bättre. Båten går ut till ön Limön under vår- och sommarmånaderna. På ön finns övernattning att hyra, ett fik och vacker natur. Barnen brukar trivas i hamnen där det går att fiska och bada.

Museum

Flera av de museum som finns i Gävle är unika i sitt slag. I gamla fängelset ”Hotell Hamilton” ligger idag ett fängelsemuseum som guidar besökarna från fängelsets första dagar fram till 70-talet. Med hörlurar får man guidningen på det språk, och i den hastighet, man själv väljer. Passar för barn från ca 8 – 10 år.

Det mest barnvänliga museet är tågmuseet. Enklast att åka hit om man inte har bil är att ta just tåget. Från centralstation går ett gammalt ånglok fram och tillbaka från museet flera gånger per dag under högsäsong. På museet kan barnen leka med lego, tågbanor och klä ut sig i 1800-tals kläder eller leka på flera lekplatser. För de som är intresserade av tåg finns Sveriges bästa utställning av tågvagnar från olika tidsepoker. Man kan även åka ner till vagnparken (med tåg) för att se ett betydligt större utbud av vagnar och lok.

Publicerat den
Kategoriserat som Sverige