Se på helheten när hotellnatten ska bokas

Många jämför bara priset på hotellnätter och är nöjd när de bokat något billigt. När de sedan kommer dit får extrabetalning ske för parkering, middag, spa och i vissa fall till och med frukost. Det gäller att se på helheten och ofta innebär detta att priset blir lägre om paketlösningar eller erbjudanden väljs. Det kan exempelvis ses på olika erbjudanden hos Hotelspecials hotell:

Entré till Spa ingår

Hotell Billingehus ligger naturskönt med en härlig utsikt över Skövde. Ovanpå hotellet ligger Wellnes Billingehus Gym & Spa. Genom att boka nätter via bokningssidan ingår entré till detta spa.

Priset per vuxen är annars 175 kr så när ett dubbelrum bokas sparas 350 kr. Detta förutsatt förstås att gästerna verkligen går på gymmet eller spaanläggningen.

Slöa i en hotellsäng

Middagspaket ingår

Är 1974 kr per natt dyrt? Det beror på vad som ingår… På Smögens Havsbad ges en fyra eller fem-rätters middag för de som bokar nätter via bokningssidan. Med tanke på att en sådan middag lätt kostar ca 500 kr innebär det att boendet blir betydligt ”billigare”.

Just att middag ingår är relativt vanligt och kan även hittas på Gimo Herrgård. Även de i ungefär samma prisnivå.

20 % rabatt – bara just nu

Hotellrumspriserna är sällan fasta. De kan variera beroende på förväntad tillgång, kampanjer, efterfrågan och väderlek. Detta innebär att det ofta går att hitta hotell som har ett bättre erbjudande – som generellt bara gäller någon dag.

Barn bor gratis

Att som barnfamilj behöva betala ett par hundra kronor för att tre-åringen ska få sova i samma säng som föräldrarna är knappast något som uppskattas. Det skiljer rejält mellan hotellet kring hur de agerar kring barnpriserna. En del har alltid gratis för barn, även när extrasäng behövs, medan andra bara har det vid enstaka kampanjer.

Bo 3 nätter – betala för 2

Detta är ett klassiskt exempel som visar hur dumt det är att enbart titta på priset. Kostar en natt 1000 kr så kostar i detta fall 3 nätter 2000 kr. I snitt innebär det ca 700 kr per natt.

Se alltid på helheten och vad som ingår, samt vilka extra avgifter som eventuellt behöver betalas. Det är trots allt total summa som räknas i slutändan.

(Exempel är från mars 2020 och kan ha ändrats sedan dess. De ska enbart ses som exempel på hur viktigt det är att se på helheten och inte enbart fokusera på kostnaden för en enskild hotellnatt. )