Resa till U.S.A

USA är ett stort land med mycket varierande natur och kultur. Oavsett om man vill resa till det sprakande storstadslivet i New York, till bergen i norr eller till stränderna i Florida, finns det en del man bör tänka på vid inresa. Nästan oavsett var man i landet befinner sig (med undantag för vissa storstäder) är det bäst att ta sig runt med bil.

Att hyra bil i USA är ofta enkelt och kan göras direkt vid flygplatsen. Ett tips är att kolla in usahyrbil.se för att få en bra översikt över utbudet. Innan du har tagit dig in i landet och kan avnjuta landets aktiviteter finns det dock ett par steg man måste gå igenom.

När man bokar resan

Alltid när en resa till USA ska bokas så är det av oerhört stor vikt att man anger minst det första namnet i passet, men helst ska man uppge samtliga namn. Ytterligare information som biljettpersonalen ska ange (och därmed delges) är passnummer, giltighetstid för passet, vilket datum man föddes och även vart man ska bo när man befinner sig i landet. Det här kan också göras i efterhand men ska göras absolut senast 72 timmar innan avresa.

ESTA-ansökan

Samtliga besökare som vill resa in till USA måste personligen göra en ESTA-ansökan. Det här ska göras allra senast 72 timmar innan inresa till landet. En ESTA-ansökan kan man göra enkelt göra online. Man alla obligatoriska uppgifter som efterfrågas, så som namn, giltighetstid på passet, passnummer och var man ska bo.

Ansökan ska skrivas ut och sparas då den senare ska visas upp när du reser in i landet. Giltighetstiden för ansökan är två år framåt efter ansökningsdatumet. Skulle du av något skäl inte få din ansökan godkänd, måste du ansöka om visum via den amerikanska ambassaden. Att ansöka om visum hos ambassaden tar dock lite mer än de 72 timmar det tar att göra en ansökan. Var därför ute i god tid med detta.

Noggranna säkerhetskontroller

Bered dig på att tullpersonalen vi flygplatsen är noggranna med sitt arbete. Kontrollen här kan ta en stund, och de kommer att gå igenom ditt bagage utan att slarva. Dina ögon kommer att fotograferas och du blir även ombedd att lämna fingeravtryck av säkerhetsskäl.

Var även beredd på att de kan komma att fråga dig ett antal frågor, bland annat hur länge du ska stanna, var du ska bo och även vad du ska göra i landet.

Tips: Ett bra hjälpmedel för att förbereda USA-resan är att kolla in olika resesajter med tips.