NCL Epic – Kryssning på dina villkor

Många stora lyxkryssare har en hel del regler kring hur man ska uppföra sig. Maten serveras vissa tider på dygnet och man förväntas komma ner till middagsbjudningarna i kavaj eller annat passande plagg. Det är lätt att uppskatta dessa regler eftersom det skapar tydliga ramar för vad man kan förvänta sig.

Men detta passar inte alla vilket det norska företaget Norwegian Cruise Line har tagit fasta på. De har vänt upp och ned på detta med konceptet ”Freestyle Cruising”.

Det spelar ingen roll vilken tid på dygnet man vill äta – maten finns där alltid. Klädkoderna är borttagna och man kan vara klädd som man vill – inom vissa gränser.

Norwegian Epic  in the Nieuwe Waterweg near Rozenburg
Norwegian Epic in the Nieuwe Waterweg near Rozenburg
Photo: © Cees de Bijl, 21st June 2010

I vardagen möter många människor så mycket stress och regler att förhålla sig till att detta kan vara ett sätt att få verkligen slappna av under några dagar.

Rederiet marknadsför det som den ”optimala semesterkänslan” vilket också många besökare håller med om.

Dessutom har de valt att marknadsföra sig extra mot de som vill åka själva.

Detta genom att erbjuda singelhytter vilket annars är mycket ovanligt på kryssningsfartyg. Dessa singelhytter är belägna i samma del av fartyget och där finns även en egen lounge och ett mindre vardagsrum. Kanske är det tänkt att första gången man åker på fartyget åker man själv. Andra gången åker man två och firar bröllopsresa på den båt där man träffades.

Men även om ett visst fokus ligger på de som reser själva så är det även många par och familjer som väljer detta kryssningsalternativ. De flesta är yngre upp till medelåldern. Pensionärer och de som i första hand söker lugn och struktur söker sig istället till andra fartyg som erbjuder detta. Här är det lite mer att göra vilket också passagerarna utnyttjar.

Självklart bjuder båten på en mängd olika aktiviteter där en del är gratis och en del kostar extra. Under 2013 gick det exempelvis att se den mycket uppskattade gruppen ”Blue Man Group” på scenen.

Priset för att åka på Epic är inte speciellt dyrt. Att betala 700kr per dygn är billigare än att ta in på ett vardagligt hotell i Sverige. Men här får man så mycket mer än bara en vanlig hotellkänsla. Inte minst mängder av aktiviteter, fantastisk utsikt och härligt sol och bad.

Fartyget kryssar i både Atlanten, Medelhavet och Karibien så man kan själv välja vilka länder man vill besöka under sin tid på båten och vilket klimat som lockar mest.