Hyrbil i Frankrike? Tänk på att…

Planerar du att besöka Frankrike under kommande semester? Troligtvis kommer du att flyga ner dit vilket betyder att hyrbil är det enklaste sättet att ta sig runt i landet. Det är ett smidigt sätt att ta sig till turistattraktioner och andra sevärdheter utan att krångla med busstider, dyra taxiresor eller liknande. Däremot bör den som funderar på biluthyrning utomlands tänka på vissa saker.

Här presenteras därför listan för ”Biluthyrning Frankrike” – 3 saker du måste tänka på”:

  • Läs på trafikreglerna

Rader av bilarDen som har ett svenskt körkort får köra i Frankrike (titta in här för att se vart du behöver internationellt körkort). Däremot har landet inte exakt samma trafikregler som Sverige. Självklart går det inte att läsa på allt men hör med researrangören eller titta i en reseguide för landet om det är något särskilt de lyfter upp.

Om det inte nämns något i en komplett reseguide betyder det sannolikt att det inte är något stort som många semesterfirare gör fel när de kör bil i detta land.

  • Alkoholen

En sak som tydligt skiljer de olika länderna åt i Europa är synen på rattfylleri. Sverige har en gräns, Norge en annan osv. Det vanligaste är att toleransen ligger på mellan 0-0,5 promille. Dessutom finns det länder som har olika gräns beroende på ålder på föraren. Ju äldre man blir desto högre promille får man ha i blodet enligt dessa regler.

Men varför chansa? Utlänningar som virrar runt lite grann och inte hittar eller får fel på bilen kan ofta bli väl bemötta och hjälpta, det kan bli extremt annorlunda och otrevligt om du är inblandad i en olycka med alkohol i blodet.

  • Tänk säkerhet

Om en hyrbil går sönder i Sverige är det inte speciellt svårt att klara sig. Det är lätt att kommunicera med andra i omgivningen och man kan även ringa vänner och bekanta som kan ställa upp med råd och kanske till och med komma till undsättning. Annat är det om man semestrar i ett land där man knappt kan språket. Se därför till att bilen är utrustad med första hjälpen, ett extrahjul, domkraft och varningstriangel. Det underlättar i alla fall något om olyckan skulle vara framme.