Håll ner kostnaden på hotellvistelsen i Stockholm

Om en hotellnatt är billig eller inte beror helt på vad man lägger in i begreppet. Om vi tittar på Stockholm så kan ett billigt boende kosta 200kr per natt men även en prisslapp på 1500kr per natt kan vara billig. Detta om det är på ett femstjärnigt hotell.

Oavsett var man vill sova så finns det några generella regler för att hålla nere kostnaden.

För det första kan man i möjligaste mån boka hotell utanför Stockholm. Generellt är priserna lägre om man inte behöver bo precis i stadskärnan. Med tanke på att man ofta kan ta sig in till city snabbt med pendeltåg och tunnelbana är det nästan lika smidigt att bo utanför stadskärnan som att bo mitt i city.

För det andra bör man vara ute i god tid. Detta inte minst eftersom utbudet är större om man bokar lång tid i förväg. Med ett stort utbud kan man lättare hitta de billigaste hotellrummen. Har man tid kan man även vänta in kampanjer då hotellen rear ut hotellrummen långt under ordinarie pris.

För det tredje kan man söka efter 2-stjärninga hotell. Idag är standarden generellt så hög att ett hotell med två stjärnor inte skiljer sig i speciellt mycket mot ett med tre stjärnor. Däremot brukar de skilja betydligt i pris.

För det fjärde kan man fundera på om man verkligen behöver bo på hotell. Det finns ju vandrarhem, hostels och B&B i Stockholm med priser som är lägre än hotellens. Men då får man också en helt annan standard. Istället för att exempelvis få en stor bufféfrukost på hotellet får man laga den själv i ett gemensamt köp på vandrarhemmet. Så frågan man hela tiden får ställa sig i jakten på det lägsta priset är ”vilken standard är jag beredd att betala för”.