Gripsholm och Kungsholm – Två svenska lyxkryssare

Sverige har aldrig haft några kryssningsfartyg som på riktigt kunnat mäta sig med de enorma lyxiga fartyg som kryssar i medelhavet och Karibien. Men några kända kryssningsfartyg har funnits genom historien och några kryssar fortfarande i Östersjön. Två som slutat sina dagar är Gripsholm och Kungsholm.

Gripsholm

Fartyget Gripsholm (1957, den andra med detta namn, den första byggdes 1925) byggdes från början för att trafikera sträckan mellan Göteborg och New York. Det var även här som hon gjorde sin jungfrufärd. Efter 18 år blev hon såld till en grekisk ägare och därmed bytte hon även namn till Navarino. Att säljas och att byta namn skulle uppenbarligen bli hennes signum.

MS Gripsholm i Stockholm 1958
MS Gripsholm i Stockholm 1958
Foto: Wikipedia

Vid tre tillfällen hände detta och namnen som hon under sin hade var utöver Gripsholm och Navarino även Samantha, Regent Sea och Sea.

Inför år 2000 fördes diskussioner om Gripsholm skulle på något sätt kunna få återvända till svensk ägo och en av de tankar som fanns var att fartyget skulle kunna gå som en casinokryssare.

Men svensk blev hon aldrig utan blev såld till en Indisk ägare. Denna ägare fick aldrig uppleva den svenskbyggda kryssaren då fartyget var med om en rejäl storm år 2001 vid Sydafrika. Stormen var mer än vad Gripsholm klarade av och hon sjönk till botten.

Kungsholm

Även kryssaren Kungsholm fick en historia som få hade anat när fartyget tillverkades. I likhet med Gripsholm tillverkades fartyget för att trafikera åt Svenska Amerikalinjen. Men efter nio år blev fartyget sålt vidare till ett rederi i Bermuda för att sedan säljas vidare till ett rederi i Liberia.

År 1978 såldes hon ännu en gång och kom då under engelsk flagg. Hon fick då trafikera linjen mellan Singapore och Sidney men under namnet Sea Princess. År 1995 blev namnet Victoria och 2002 var det dags igen för ett namnbyte. Hon hade då sålts till ett rederi på Bahamas och namnet blev Mona Lisa.

År 2006 utnyttjades hennes kapacitet då hon fick vara ett flytande hotell under Asian Gamer i Qatar. Detsamma skedde i Vancuver under de vinterspel som genomfördes i staden. Uppenbarligen var konceptet att ha fartyget som ett flytande hotell uppskattat för från och med 2010 har fartyget legat som hotell i Oman. Efter många byten av namn var det nu dags för Veronica.