Extratjänsterna som gör vandrarhemmet dyrt

Att välja vandrarhem istället för hotell är ett effektivt sätt att få ner boendekostnaden på semesterresan. Eller är det? Prisskillnaden är stor per natt men då krävs det även att man inte väljer alla tillval som finns på vandrarhemmet. Tillval som kan göra vistelsen betydligt dyrare.

De som inte behöver bo i centrala Stockholm kan hitta hotellnätter för 600 – 700 kr om man är ute i god tid och söker runt bland de billigare alternativen. Men genom att välja vandrarhem kan nätterna bli betydligt billigare. Ett flertal vandrarhem tar 300 – 400 kr natten. Med andra ord kan man halvera boendekostnaden genom att bo i de enklare vandrarhemmen. Men enkelheten kan bli dyr om man inte kontrollerar vad man måste betala extra för.

När det är dags att gå och lägga sig kommer första kostnaden. Har du inte packat med dig handduk och lakan behöver detta hyras på plats. Priset för det varierar självklart men ett vandrarhem anger en kostnad på 70 kr. Om natten från började kostade 350 kr så är nu kostnaden uppe på 420kr.

För vissa är det självklart att ha med egna lakan då man trivs bäst med vissa material på sängkläderna medan det för andra bara är jobbigt att bära med sig.

Kvinna sover på mage i säng

När man sedan sovit klart är det dags för en morgondusch. De allra flesta vandrarhem tar inget extra för dusch men vissa gör det, i likhet med campingar, vilket innebär en tia i avgift. I så fall är nu kostnaden uppe på 430 kr.

Väl uppe i restaurangen (om det finns någon) ingår sällan frukost i priset. Ett populärt vandrarhem i Stockholm är The Red Boat och här kostade frukost 90 kr år 2018. Man kan räkna med ungefär denna prisbild om man förväntar sig mer än enbart en enkel frukost med kaffe och macka. Nu har alltså gästen betalat 520 kr.

När det sedan är dags för att checka ut kvarstår bara en fråga. Ska man själv bädda, städa och göra det snyggt efter sig eller önskas denna tjänst mot en viss kostnad? Här är priser kring 75 – 100 kr vanligt. I detta exempel räknas det med en kostnad på 90 kr vilket innebär att totala kostnaden nu är uppe i 610 kr.

Detta ska alltså ställas mot de billigaste hotellrummen på 600 – 700 kr. Men då får man också toalett på rummet, frukost, städning och ofta bemannad reception dygnet runt.

Är det värt med vandrarhem? – Ja, om du undviker extratjänsterna.