Däckhotell – Så fungerar det

En tjänst som vuxit starkt senaste åren är ”Däckhotell”. Det innebär att privatpersoner och företag kan förvara sina däck hos ett däckföretag mellan de olika säsongerna. Under vintern ligger sommardäcken på hotellet och efter skifte till sommardäck får vinterdäcken platsen. Därmed behöver man inte förvara däcken hemma på egen hand. Vanligast är även att det ingår skifte av däck när ett däckhotell anlitas.

Priserna skiljer sig

När Din Ekonomi genomförde en prisjämförelse för några år sedan visade resultatet att den som jämför hotellen mot varandra har mycket att spara. Jämförelsen genomfördes i Stockholm och det billigaste priset som erbjöds var 850kr. Det kan jämföras med dyraste alternativet på 1395kr. En ovanligt stor prisskillnad kan man tycka.

Är det värt det?

På de billigare däcken är knappast försvarbart att lägga 1400kr på förvaring, rengöring och montering. I november 2016 kostade de billigaste däcken på dack-outlet.se ca 2000kr för fyra däck. De som köper däck för denna summa kanske inte är beredd att lägga ned så pass mycket pengar ytterligare på förvaring m.m.

Samtidigt finns det dyrare modeller där varje däck kostar flera tusen kronor styck. Det handlar då om riktigt bra kvalité vilket även betyder att man bör ta hand om däcken ordentligt. Att ha dem inlåsta hos ett företag är betydligt bättre än att ha de i sitt garage. Detta både gällande miljö och risk för stöld. Sedan blir de både tvättade och monterade på ett perfekt sätt när det är dags för montering.

Bildäck

Vad ingår?

Det vanligaste är att det ingår två tjänster när man anlitar ett däckhotell. Det är lagring av däcken samt byte av däcken när det så är dags. Om enbart dessa två tjänster ingår hålls priset nere relativt mycket. Men många däckföretag erbjuder fler tjänster som kan vara värda att betala för. Inte minst för de som har dyrare däck.

Ett exempel är att de både kan tvättas, kontrolleras och sedan balanseras vid montering. Har man behov av detta kan det vara smidigt att få all service på en gång i ett paketpris. Har man däremot inte behov av detta blir det onödigt dyrt för däckhotellet.