Bilsemestra? 5 goda råd på vägen

Det bästa sättet att uppleva flera olika länder i Europa är nog att göra en bilsemester. Då är man fri att stanna var, när och hur man vill. Här presenteras fem punkter att tänka på innan resan påbörjas. Tips som bör få din bilsemester ännu trevligare.

Börja med bilen

En av de värre sakerna på en bilsemester är att bilen går sönder. För att undvika detta i största möjliga mån bör bilen undersökas grundligt innan man åker iväg. Var det 11 månader sedan besiktning kanske det kan genomföras i förväg, alternativt kan kontroll ske av en bilverkstad vilket ofta kallas för ”konditionstest”.

Se över bilen innan bilsemestern!
Se över bilen innan bilsemestern!

Packa för alla eventualiteter

Passet är det få som glömmer hemma, det är däremot vanligare att man lämnar solglasögon, telefonnummer till banken eller kontanter. Att förlita sig på att kreditkortet ska fungera överallt är att vara för optimistisk. Tänk ”vad gör jag om…” och packa utifrån det.

Kreditkortet

Det bästa kortet att använda utomlands är kreditkortet. Fördelen är att man i efterhand ser exakt vad som köpts in och stulna kortnummer eller bedrägerier behöver därmed inte bekostas av kortägaren. Men kom ihåg att ”öppna kortet” för köp utomlands då många har regionspärrar per automatik. Dessutom kan det finnas begränsningar för hur stora belopp som får tas ut per dag. Kort är bra – men har alltså vissa begränsningar. Komplettera alltid med cash.

Carpe Diem

Många gör detaljerade planer över hur många mil som ska köras varje dag för att man så snabbt som möjligt ska nå sitt mål. Men det är knappast bilsemester utan snarare biltransport. Att bila ner i Europa har sin fördel i att man kan vara flexibel och stanna lite var som helst. Ta vara på dagen, carpe diem. Ta gott om tid så möjligheten finns att vara spontan. I annat fall kan lika gärna tåg eller flyg bokas.

Ta det lugnt och njut av bilresan
Ta det lugnt och njut av bilresan.

Kolla lagar och regler

Måste man ha vinterdäck i Danmark? Får man prata i mobilen när man kör i Norge? Får man övernatta på parkeringsplatser i Österrike? Kontrollera nationella lagar och regler – så slipper bilsemestern bli onödigt dyr.