Så blir du brunare under solsemestern

Inte helt oväntat är det Grekland, Spanien, Egypten och liknande länder som årligen kommer högst upp på listan över mest besökta chartermål. Med Sveriges kalla klimat längtar många till solen och dessa länder har minst sagt solgaranti. Att åka hit innebär inte bara avslappning och värme utan även en snygg solbränna – i alla fall om man tänker sig för och inte bränner sig för mycket. Det är en balans som inte är helt enkel att hitta. Men det finns vissa knep att ta till.

Betakaroten – Före resan

Betakaroten kallas ibland för ”Brun-utan-sol-tablett”. Detta eftersom intag av betakaroten under en lite längre period ger huden en nyans som liknar solbränna. Dessutom finns det forskning som visar att intag av betakaroten gör att man inte bränner sig lika fort som annars. Det är däremot mycket viktigt att veta att betakaroten inte skyddar med UV-strålar så det är alltså inte ett naturligt alternativ till solkrämer. Läs mer om Betakaroten här

Min Soltid – Planera din solning

Det finns ett flertal appar som anger att de ska hjälpa användaren att sola ”säkert”. Men den som troligtvis är mest seriös är appen ”Min Soltid” som ges ut av Strålsäkerhetsmyndigheten. De har ingen ekonomisk vinning av att sprida appen utan dess uppdrag är att hjälpa människor att ta förnuftiga beslut vid olika slags strålning. På deras hemsida går det därför att läsa en hel del om vad man bör tänka på under semestern och appen kan även rekommenderas.

Appen skapar möjligheten att beräkna hur länge man bör kunna vara ute i solen utan att det är farligt, d.v.s. risken ökar för mycket att bränna sig. Det som man anger är exempelvis tid på dagen, var man befinner sig, hur känslig man anser sig vara för UV-strålning m.m. Den ska inte ses som ett ”facit” men helt klart en hjälp. Läs mer om appen här

 

Solskydd – Använd rät under solning

De allra flesta har med sig solkräm på resan, alternativt köper på plats. Problemet är inte att folk glömmer att ta på sig skydd. Problemet är hur man gör det. Ett fel är att man tar för lite. För att smörja in en vuxen person krävs en hel hand solkräm. Många tar mindre än en fjärdedel.

Ett annat fel är att man smörjer in sig när man kommit ut till solen. Det är då man blir påmind om att solens strålar är starka. Men det är fel tillfälle. Det är viktigt att krämen hinner sjunka in i huden ordentligt innan solen möter huden. Många glömmer även några av de viktigaste delarna på kroppen, öron, näsa och händer.

Det finns både vattenfast och vattenlösning solkräm. Den vattenfasta rekommenderas men man bör ändå smörja in sig igen efter bad eller dusch. Skillnaden är att den vattenfasta skyddar betydligt bättre när man väl är i vattnet. Använd även alltid minst solskyddsfaktor 15. Läs mer tips om solskydd här.